Texter & Böcker

Matilda Skoglöw arbetar som frilansande vetenskapsjournalist med särskilt fokus på historia. Bland uppdragsgivarna finns flertalet framstående svenska tidskrifter, exempelvis Medicinsk Vetenskap, Populärhistoria, Företagshistoria och Historiskan. Som skribent är hon mångsidig och van att producera olika typer av texter – från rappa nyhetsartiklar till djupgående intervjuer eller medryckande berättelser om historiska händelser. Matilda utför också researchuppdrag. Ett sådant uppdrag var att skriva om farsoter i Karlskronas historia med Statens maritima och transporthistoriska museer som kund.

 

Sedan 2017 driver Matilda Skoglöw ett eget företag där arbetet som skribent utgör en del. Men även innan dess hade hon mångårig erfarenhet av mediabranschen, bland annat som reporter vid Blekinge Läns Tidning och Upsala Nya Tidning. Där har hon arbetat på redaktioner för nyheter, sport och feature. Matilda har en dessutom en masterexamen i journalistik från Uppsala universitet och har varit chefredaktör för den utrikespolitiska magasinet Uttryck.

 

År 2020 utkom Matilda med sin första bok, Kvinnornas Karlskrona.  Den beskrivs såhär:

”I 340 år har kvinnor levt, drömt, arbetat, umgåtts, slitit, gråtit, studerat, skrattat och drivit företag i Karlskrona. Ändå finns få spår kvar av dem i våra lokala historieböcker. Kvinnornas Karlskrona är ett populärhistoriskt verk, skrivet för att ändra på det. Här möter du 20 framstående kvinnor ur Karlskronas historia – från olika tidsåldrar, samhällsklasser och branscher.”